Imprimare
PDF

Stratfor: Rusia, pe urmele URSS, Romania Mare se va reintregi


Agentia americana Stratfor apreciaza in previziunile sale pentru anii 2015-2025 ca vom asista la o dizolvare a Federatiei Ruse in urmatorul deceniu. In paralel, tarile care au suferit pierderi teritoriale in favoarea Uniunii Sovietice ar urma sa si le recupereze in anii urmatori.

In previziunile strategice pentru anii 2015-2025, citate de cotidianul “Adevarul”, agentia americana Stratfor lanseaza ideea ca, desi confruntarea din Ucraina va ramane elementul central al preocuparilor internationale, totusi Federatia Rusa nu va continua sa existe in forma sa actuala intregul deceniu care ne asteapta. Dependenta covarsitoare a economiei ruse fata de exporturile energetice si lipsa de predictibilitate a evolutiei preturilor va pune Moscova in imposibilitatea de a sustine relatiile institutionale in intregimea imensului teritoriu al Federatiei Ruse de azi. Analistii agentiei Stratfor se asteapta ca ”autoritatea Moscovei sa slabeasca substantial, ceea ce va duce la o fragmentare formala si informala a Rusiei, Securitatea arsenalului nuclear rus va deveni principala ingrijorare, pe masura ce acest proces se va accelera la sfarsitul deceniului ce urmeaza”.

Rusia a esuat in procesul de transformare a veniturilor provenite din vanzarea resurselor energetice intr-o economie sustenabila, ramanand vulnerabila in fata fluctuatiilor de preturi pe piata internationala. Mai mult, Federatia Rusa nu are nici un mecanism de protectie fata de fortele unei piete libere. Conform Stratfor, aceasta situatie va duce la repetarea fenomenelor din anii 1980 si 1990, perioade in care a scazut dramatic capacitatea Moscovei de a sustine infrastructura intregii tari. ”Aceasta va provoca regiunile sa caute metode de a se proteja, formand entitati autonome formale si informale. Legaturile economice care leaga periferia rusa de Moscova se vor dizolva”, sustin analistii Stratfor.

“In vestul Rusiei, Polonia, Ungaria si Romania vor incerca sa recupereze regiuni pierdute in favoarea rusilor in diverse momente. Vor actiona astfel incat sa atraga Belarus si Ucraina in aceasta directie. In sud, capacitatea rusilor de a controla Caucazul de Nord se va evapora, iar Asia Centrala va intra intr-o perioada de instabilitate. In nord-vest, regiunea Karelia va cauta sa se alature Finlandei, iar in estul indepartat, regiunile de coasta mai apropiate de China, Japonia si Statele Unite decat de Moscova vor incepe sa se comporte independent. Celelalte regiuni din afara Moscovei nu vor cauta neaparat autonomia, insa vor fi puse in situatia de a fi autonome. Nu va exista o rebeliune impotriva Moscovei, ci slabirea capacitatii Moscovei de a sprijini si controla Federatia Rusa va creea un adevarat vid. Ce va continua sa existe in acest vid vor fi fragmentele Federatiei Ruse” – asa arata descrierea viitoarei fragmentari a Rusiei in viziunea analistilor Stratfor.