Imprimare
PDF

Rusia vrea depenalizarea ”mitei inevitabile”


Ministerul Justitiei din Rusia doreste depenalizarea actelor de coruptie daca acestea sunt comise din ”motive obiective” si ”inevitabile” relateaza The Moscow Times.
Nerespectarea legilor stabilite pentru combaterea coruptiei nu va fi considerata o infractiune daca fapta nu a putut fi evitata din motive obiective, conform proiectului de lege.
 
Actuala legislatie rusa nu prevede scutirea de raspundere in astfel de cazuri.
 
Ministerul Justitiei rus lucreaza in prezent la modificarea legislatiei anticoruptie pentru a dezincrimina cazurile in care nerespectarea interdictiilor stabilite se datoreaza unor ”circumstante inevitabile”.
 
La elaborarea amendamentelor participa de asemenea Ministerul de Interne, Comitetul de ancheta, Parchetul General si Ministerul Muncii si Protectiei Sociale.
 
Kremlinul nu are in prezent o pozitie clara cu privire la aceasta problema, a spus purtatorul de cuvant al presedintelui rus Dmitri Peskov. Pentru a deveni lege, proiectul trebuie sa fie aprobat de parlament.
 
La sfarsitul anului trecut, Comitetul de ancheta rus a estimat ca, incepand din 2011, prejudiciile in urma infractiunilor de coruptie s-au cifrat la 123 miliarde de ruble.
 
Conform indicelui de perceptie a coruptiei pe 2018 al Transparency International, Rusia este cea mai corupta tara din Europa.