Imprimare
PDF

Regulile de aur ale omului care a economisit lunar jumatate din salariu si se poate pensiona la 34 de ani


Un contabil care se poate pensiona la 34 de ani spune ca oricine castiga un salariu mediu de 27.000 de lire sterline poate renunta la munca pana in 40 de ani, daca respecta cateva reguli de aur.
Ken Okoroafor si-a economisit salariul in fiecare an, incepand cu 2006, dupa ce s-a mutat in cea mai ieftina zona limitrofa Londrei, de unde putea ajunge usor in capitala britanica.
 
Dupa ce si-a platit creditul imobiliar impreuna cu sotia, nu avea nevoie de mai mult de 50 de lire pe saptamana pentru mancare si produsele de stricta necesitate.
 
Nici gadgeturile nu fac parte din viata familiei Okoroafor, care are doar un televizor, dar nu are iPaduri, telefoane inteligente sau alte electronice. De asemenea, daca au nevoie de o masina, planifica aceasta cheltuiala cu un an in avans.
 
“Oricine isi poate face un plan de pensionare in 20 de ani, dar pentru acest lucru este nevoie sa renunte la stilul de viata cu care s-a obisnuit”, a spus Ken Okoroafor, pentru Daily Mail.
 
Contabilul de origine nigeriana, tata a doi copii, face parte dintre cele cateva mii de britancii care economisesc pana la 75% din salariu si pot rezista tentatiei de a cheltui bani si cinci zile pe saptamana.
 
El foloseste o formula financiara de pensionare timpurie – o idee pornita din SUA, potrivit careia cine isi investeste economiile in actiuni cu risc scazut si cumpara proprietati ieftine pe care le inchiriaza ulterior produce suficienti bani pentru a se pensiona la doar 30-40 de ani.
 
Sotii Okoroafor si-au luat cea mai ieftina masina electrica si isi fac cumparaturile la Aldi. S-au mutat intr-o zona limitrofa Londrei, cu proprietati foarte ieftine si si-au platit creditul ipotecar in cativa ani, din economii.
 
Britanicul a inceput sa economiseasca in 2006 dintr-un salariu de 26.000 de lire sterline pe an si spune ca oricine poate face asta daca este pregatit sa faca anumite schimbari in viata sa.
 
“I-as sfatui pe oameni sa pune de-o parte jumatate din salariul lunar. Eu am inceput sa fac asta cand am cunoscut-o pe sotia mea”, spune Okoroafor.
 
 Britanicul spune ca inceputurile sale modeste l-au invatat sa aprecieze banii si sa traiasca bine si fara lux.
 
”De la parintii mei am invatat valoarea banilor. Mama si tata au fost imigranti si au fost obligati sa economiseasca la sange pentru a avea suficienti bani pentru ziua urmatoare. Societatea moderna ii face pe oameni sa creada ca nu pot trai fara ultimul model de masina sau fara telefon. O pot face.”
 
Celtuielile saptaminale ale familiei de patru persoane se ridica la 50 de lire sterline. “Lucrurile pentru copii sunt mai scumpe, dar nu avem iPod sau alte gadgeturi in casa”, mai spune britanicul.
 
In timp ce studia economie si contabilitate la Universitatea din Londra, Ken Okoroafor lucra la TopShop, pentru a-si plati studiile. Apoi s-a angajat contabil si a inceput sa economiseasca.
 
Ken Okoroafor este doar unul dintre cele cateva mii de britanici care s-au pensionat la 30-40 de ani, care nu au credite ipotecare si care castiga in jur de 25.000 de lire sterline pe an.
 
Expertii spun ca oricine poate ajunge de la un nivel financiar mediu la un venit satisfacator pana la 40 de ani, care le permite sa nu mai munceasca, daca economiseste intre 50 si 75% din salariu in fiecare luna.
 
Aceste economii sunt, ulterior, investite in proprietati si in actiuni cu un risc scazut timp de 10-20 de ani, iar profiturile vor fi de asemenea economisite. Specialistii spun ca pentru a te putea pensiona devreme, trebuie sa fi acumulat economii de 25 de ori mai mari decat venitul anual incasat in perioada activa si pe care vrei sa-l ai si dupa pensionare.
 
Astfel, la un venit anual de 25.000 de lire sterline, in momentul pensionarii timpurii trebuie sa ai in banca 625.000 de lire, bani proveniti din economii, chirii si investitii. La un bvenit anual de 50.000 de lire sterline, economiile ar trebui sa fie undeva la 1,25 milioane de lire.