Imprimare
PDF

Regiunea din SUA in care se vor inregistra - 50 de grade. „Am 5 straturi de haine”


In America, e stare de urgenta in Vestul Mijlociu, din cauza temperaturilor negative record, care ar putea cobori, avertizeaza meteorologii, chiar si pana la minus 50 de grade Celsius.
Si nu doar in centrul tarii e frig de crapa pietrele. Peste 75% din populatia Statelor Unite se confrunta cu temperaturi scazute, din cauza unui vortex polar care impinge aer arctic spre sud.
 
Conditii de trafic infernale, scoli inchise, serviciile postale intrerupte, mii de zboruri anulate si masuri de urgenta la scara masiva. Sunt doar cateva dintre problemle provocate de frigul insuportabil care s-a napustit asupra statelor Illinois, Iowa, Minnesota, Wisconsin, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, Dakota de Sud si Dakota de Nord.
 
J.B. Pritzker guvernator Illinois: „Ne-am putea confrunta cu un val de frig fara precedent.”
 
Autoritatile nu contenesc sa puna populatia in garda. La minus 50 de grade Celsius, degeraturile se instaleaza dupa doar 5 minute de stat afara.
 
J.B. Pritzker, guvernator Illinois: „Aceste conditii meteo va pot pune viata in pericol. Chiar si o expunere la frig de numai cateva minute poate fi primejdioasa.”
 
„Doamne Dumnezeule, este crunt, si am 5 straturi de haine, doua perechi de sosete, doua perechi de pantaloni.”
 
Fermierii nu-si lasa in voia sortii animalele: se straduiesc sa le usureze traiul, acoperindu-le si incalzind cat de cat grajdurile. Specialistii estimeaza in aceste zile aproape 250 de milioane de americani sunt afectati de frigul naprasnic.
 
O autostrada din Michigan a fost inchisa dupa producerea mai multor accidente in lant.
 
Sgt. Eric Westveer: „Vizibilitatea este prima problema. Soferii nu vad masinile ciocnite din fata lor si nu pot frana la timp din cauza carosabilului alenecos. Incetiniti! reduceti viteza si lasati suficient spatiu intre voi si masina din fata!”
 
Echipele de interventie sunt depasite de situatie, mai ales ca viscolul nu conteneste. De multe ori, soferii masinilor implicate in carambol se ajuta singuri, inainte sa ajunga la ei politia si ambulantele.