Imprimare
PDF

Presa britanica: Theresa May a fost “umilita” de liderii europeni


Sefa guvernului britanic Theresa May a fost “umilita” de liderii europeni, care i-au cerut sa-si refaca propunerea cu privire la Brexit, la summitul informal al Uniunii Europene de la Salzburg, scrie vineri presa britanica, relateaza Agerpres.
Ziarele The Guardian si The Times scriu pe prima pagina despre “umilirea” Theresei May, in timp ce Times evoca “dezastrul de la Salzburg”.
 
Tabloidul The Sun merge mai departe, titrand ”Sobolanii UE - euro-gangsterii o ataca pe May”, alaturi de o caricatura in care presedintele francez Emmanuel Macron si presedintele Consiliului european Donald Tusk ” pozeaza” ca niste banditi americani inarmati cu mitraliere.
 
“Premierul a refuzat pe buna dreptate sa se indeparteze de liniile rosii stabilite de Regatul Unit”, adauga The Sun.
 
In finalul summitului, Donald Tusk a avertizat ca “propunerea britanica privind cadrul relatiilor economice nu va functiona pentru ca submineaza fundamentele pietei interne”, in timp ce presedintele francez a afirmat ca “propunerile britanice nu sunt acceptabile in actuala forma pentru ca nu respecta integritatea pietei unice”.
 
Ziarele Daily Mail si Daily Express lanseaza la randul lor vineri un avertisment la adresa UE, reluandu-l pe cel al Theresei May, care a declarat ca Marea Britanie este gata sa plece din UE la 29 martie 2019 si fara un acord de “divort”.
 
Premierul britanic a insistat la Salzburg ca planul sau privind Brexit, supranumit “Chequers”, ramane “singura propunere serioasa si credibila”, care permite sa garanteze pe termen lung ca nu va aparea o noua frontiera fizica intre provincia britanica Irlanda de Nord si Republica Irlanda.
 
Lidera conservatoare a fost “ranita”, dar continua sa afiseze o imagine “curajoasa”, considera Daily Telegraph.