Imprimare
PDF

Oficial britanic: Ar putea fi organizat un al doilea vot pentru Brexit


Theresa May ar putea fi nevoita sa organizeze un nou referendum pentru Brexit in situatia in care planul ei va fi respins din nou de Uniunea Europeana, relateaza The Independent, citand-ul pe Mel Stride, Secretarul Trezoreriei britanice.
Secretarul Trezoreriei a devenit astfel primul membru al guvernului britanic care recunoaste public ca optiunea unui al doilea referendum este luata in calcul.
 
Intr-un interviu oferit pentru Sky News, oficialul a mai indicat si ca in randul membrilor Partidului Conservator - din care provine Theresa May - exista inclusiv temerea ca Marea Britanie sa nu mai iasa din Uniunea Europeana. Acest lucru s-ar datora esecurilor din timpul negocierilor cu Uniunea Europeana.
 
De altfel, declaratiile Secretarului Trezoreriei britanice vin chiar in contextul in care, miercuri, Uniunea Europeana a respins din nou propunerile inaintate de partea britanica in cadrul summit-ului UE de la Salzburg. Presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, a motivat decizia invocand problema granitei dintre Irlanda si Marea Britanie, precum si anumite aspecte ce tin de cooperarea economica.
 
Esecul din negocierile de miercuri este, insa, doar ultimul dintr-o serie deja destul de lunga de astfel de episoade. Din acest motiv, in ultimele luni, Theresa May s-a lovit si de tot mai multe critici, o buna parte a lor venite inclusiv din randul proprilor colegi de partid. In plus, tot din interiorul Partidului Conservator au aparut si “solutii” alternative, precum cea oferita de asa-numitul plan “Better Brexit”.