Imprimare
PDF

NATO va desfasura unitati de mici dimensiuni in estul Europei, inclusiv in Romania


NATO este pregatita sa desfasoare unitati de mici dimensiuni in sase tari din Europa de Est, inclusiv in Romania, pentru a ajuta la coordonarea fortei create ca reactie la actiunile Rusiei din Ucraina.

Tarile in care vor fi desfasurate unittile NATO sunt Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Bulgaria. Intr-o conferinta de presa sustinuta vineri, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, ca unitatile vor fi primele de acest timp din cele sase tari, scrie Agerpres.

Saptamana viitoare, vor fi anuntate si tarile care vor oferi cele cateva mii de militari care vor fi desfasurati in unitatile NATO. Norvegia, Germania si Olanda sunt pregatite sa contribuie. Fiecare unitate va curpinde cateva zeci de militari si vor programa si pregati exercitii militare si vor oferi servicii de comanda si control pentru orice intariri de care noua forta de reactie ar avea nevoie.

Noua forta de reactie, care poate interveni rapid in orice punct sensibil din Europa, va fi subiectul de discutie al ministrilor Apararii din cele 28 de state membre NATO, reuniune care va avea loc in data de 5 februarie.