Imprimare
PDF

Ministrul de Externe: Lucram in logica de preaderare in ceea ce priveste Republica Moldova


Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca Romania ramane "un sustinator ferm" al parcursului european al Republicii Moldova si a subliniat ca in acest sens deja se lucreaza in logica de preaderare.

"Cel mai important lucru pe care l-am discutat astazi (cu ministrul moldovean de Externe - n.r.) s-a referit la integrarea europeana a Republicii Moldova. Am analizat impreuna care sunt oportunitatile si in egala masura provocarile acestei agende europene. In orice caz, Romania ramane un sustinator ferm al parcursului european al Republicii Moldova, al racordarii ferme si irevesibile la familia europeana. Noi lucram deja in logica de preaderare. (...) Este, in egala masura, important angajamentul pe care Chisinaul il arata in acest efort”, a spus Aurescu.

„Este nevoie de un efort consecvent pe drumul consolidarii parcursului pro-european, al aprofundarii reformelor pro-democratice, al consolidarii institutiilor statului de drept si efortul principal trebuie sa fie cel legat de implementarea Acordului de Asociere si de Liber Schimb pentru ca, de fapt, aplicarea acestui acord nu inseamna nimic altceva decat reforma conform standardelor europene", a adaugat ministrul de Externe, citat de Mediafax.

Seful diplomatiei a precizat ca in cadrul celei de-a treia reuniuni a comisiei mixte moldo-romane, desfasurate miercuri la Bucuresti, s-a discutat despre consolidarea statului de drept, despre asistenta tehnica in implementarea Acordului de Asociere UE-R. Moldova, despre consolidarea institutionala, despre valorificarea oportunitatilor oferite de deschiderea pietei Uniunii Europene, "domenii-cheie pentru consolidarea parcursului european al Republicii Moldova, prin impactul pe care il au asupra cetatenilor".

In ceea ce priveste revizuirea Politicii de Vecinatate a UE, ministrul de Externe a precizat ca se lucreaza la "o noua abordare", dar ca nu exista "niciun dubiu asupra faptului ca Republica Moldova ramane in continuare cel mai performant stat din cadrul Parteneriatului Estic".