Imprimare
PDF

Lavrov: Rusia ia masuri pentru a-si reduce dependenta de dolar


Rusia lucreaza la masuri de reducere a dependentei sale fata de SUA si de dolar, pe fondul noilor sanctiuni ale Washingtonului impuse Moscovei, a anuntat, vineri, ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, pentru agentiile ruse de presa.
“Am tras concluziile necesare si facem tot ce este necesar pentru a nu mai depinde de acele tari care actioneaza in acest mod fata de partenerii lor internationali”, a declarat oficialul rus pentru Interfax.
 
In timpul vizitei desfasurate la Sarajevo, Lavrov a afirmat ca noile sanctiuni ale SUA vor submina increderea in dolarul american pe plan global.
 
Rusia a calificat vineri ca fiind o masura gresita impunerea unui nou val de sanctiuni de catre SUA, afirmand ca obiceiul Washingtonului de a folosi sanctiuni impotriva Moscovei risca sa submineze stabilitatea globala si face parte dintr-un joc periculos.
 
Administratia Trump a impus, joi, sanctiuni armatei chineze pentru ca a cumparat avioane de lupta si sisteme de rachete din Rusia, incalcand sanctiunile americane impuse Moscovei pentru presupusul amestec in alegerile din SUA, din 2016.
 
De asemenea, administratia americana a inclus pe lista neagra 33 de persoane si entitati asociate cu armata si cu serviciile de informatii din Rusia.
 
Si ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, anunta luna trecuta ca Moscova va continua sa-si reduca detinerile de titluri de valoare americane, iar in tranzactiile sale Rusia va extinde folosirea rublei si a altor monede, inclusiv euro, in detrimentul dolarului.
 
Mai mult, ministrul rus de Finante a sustinut ca dolarul nu mai este un instrument demn de incredere pentru platile in comertul international.
 
Oficialul rus si-a exprimat dubiile ca recunoasterea internationala a monedei SUA este demna de incredere si a declarat ca “nu exclude” posibilitatea trecerii la alte valute in comertul cu titei.
 
“Ne-am redus semnificativ investitiile in active americane. De fapt, dolarul, care este considerat o moneda internationala, devine un instrument riscant pentru plati”, a avertizat Siluanov.