Imprimare
PDF

Klaus Iohannis la Chisinau


Presedintele ales Klaus Iohannis, aflat la Chisinau la invitatia liderului PLDM, Vlad Filat, i-a indemnat pe alegatorii din Republica Moldova sa voteze duminica pentru „un viitor european”.

Intr-un discurs lipsit de efuziuni, Presedintele ales Klaus Iohannis a spus esentialul: „Pentru noi, romanii, pentru Romania, pentru relatiile noastre externe nu exista o alta tara la fel de importanta ca Republica Moldova”. Iar in continuare a subliniat ca „Romania are o datorie morala fata de Republica Moldova” care ii dicteaza sa sustina „in cel mai clar mod” eforturile Moldovei de modernizare si integrare europeana.

Se vede asadar ca alegerile din Republica Moldova au devenit pentru Romania o afacere „personala”. Spatiul tampon de relativa neutralitate dintre Occident si Rusia sau asa-numita Vecinatate estica a UE, nu mai poate fi sustinut, cetatenii acestor regiuni fiind chemati la cea mai radicala alegere din ultimul sfert de veac. Acum nu mai e vorba de a vota un partid sau altul, ci de a decide daca se vor alatura Occidentului sau vor ramane in ambianta politica si sociala a Rusiei. Restul devine subsidiar. Liderii politici de la Chisinau de toate orientarile sunt perfect constienti de natura acestor alegeri, ceea ce confera momentului o tensiune extrem de puternica.

In Romania, cu atat mai mult, nu exista dubii cu privire la mize. Mihai Razvan Ungureanu fostul ministru de externe si fostul director al SIE, spunea in ajunul vizitei la Chisinau, unde l-a insotit pe presedintele Klaus Iohannis: „Nu trebuie sa uitam ca interesul Republicii Moldova trebuie sa devina interesul principal al Romaniei. Iar sustinerea unei coerente si consecvente in atingerea obiectivelor asumate de catre Republica Moldova este unica metoda de natura sa consolideze cadrul unui model european de succes pentru Chisinau“.

La Bucuresti insa pozitia aceasta este aproape ecumenica. Din clipa in care la conducerea Externelor a fost numit Bogdan Aurescu, nuantele stilistice dintre Guvern si Opozitie au tins sa se stearga. Intr-o conferinta de presa la preluarea mandatului, noul ministru de externe spunea: „Alegerile din Republica Moldova, din 30 noiembrie, reprezinta un moment istoric pentru societatea de peste Prut, care trebuie sa marcheze, speram noi, consolidarea parcursului ireversibil spre Europa al Republicii Moldova si continuarea reformelor democratice. In caz contrar, toate eforturile depuse de guvernul pro-european, dar si de catre UE, inclusiv eforturile foarte intense ale Romaniei in aceasta directie strategica, vor fi in zadar“.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a mai spus ca “situatia de securitate din regiune este una complicata, care are potentialul de a afecta interesele sau chiar securitatea Romaniei”. De altfel seful diplomatiei romanesti are pe agenda sa o vizita la Chisinau, a doua zi dupa alegeri, luni 1 decembrie, chiar cu ocazia aniversarii Unirii de la 1918.

Nu au existat insa aluzii unioniste si cuvinte cu doua intelesuri. Mesajul presedintelui ales Klaus Iohannis a fost sobru, el referindu-se la sprijinul consistent pe care intentioneaza Romania sa-l ofere Moldovei pentru a putea adera la UE. El chiar a exprimat speranta ca acest eveniment s-ar putea petrece in cursul propriului mandat, desi mai realist ar fi fost sa spuna mandatelor sale, caci termenul de 5 ani nu este realizabil. Este semnificativ ca a a atins si subiectul cel mai delicat al Transnistriei, spunand ca Romania „va proteja, fara doar si poate, integritatea teritoriala si interesele economice ale Republicii Moldova“.

Este de retinut si un alt detaliu care defineste, poate, o prudenta bine calculata de natura sa previna in ajunul alegerilor polarizari contraproductive. Presedintele ales i-a indemnat pe liderii politici de la Chisinau „sa nu creeze ciocniri politice“ intre diferitele zone ale tarii si diferitele categorii de alegatori. In fine el a exprimat speranta ca „cetatenii Moldovei vor opta pentru un viitor pro-european“ si i-a indemnat mai cu seama pe cei care detin cetatenia romana sa se mobilezeze la urne.