Imprimare
PDF

Hollande: „Acte BARBARE” ale jihadistilor care au distrus opere de ARTA din Irak


Presedintele francez, Francois Hollande, a denuntat, azi, in timpul vizitei sale in Filipine, „barbaria” actelor de distrugere a operelor de arta pre-islamice de catre jihadisti ai grupului Stat Islamic (SI) la Mosul, in nordul Irakului.

„Barbaria afecteaza persoanele, istoria, amintirile, cultura”, a declarat seful statului francez in fata jurnalistilor, estimand ca „ceea ce vor sa faca teroristii este sa distruga tot ce este uman, scrie AFP.

„Atunci cand vrei sa distrugi patrimoniul, vrei sa distrugi tot ceea ce poarta un mesaj cultural”, a mai spus Francois Hollande.

Jihadisti au spart in mii de bucati statui, frize si alte comori pre-islamice din Muzeul din Mosul, potrivit unei inregistrari video difuzate joi de grupul SI.

Expertii au confirmat si deplans aceste distrugeri, pe care le-au comparat cu demolarea statuilor care il reprezentau pe Buddha la Bamiyan, de catre talibanii afgani in 2001. UNESCO a cerut vineri o reuniune de criza a Consiliului de Securitate pentru a discuta situatia.

La randul sau, premierul francez, Manuel Vallas, a vazut in aceste distrugeri disparitia „unei parti din spiritul uman si universal”, scrie Agerpres.