Imprimare
PDF

Guvernul catalan a suspendat campania in vederea referendumului pentru independenta


Guvernul catalan a suspendat, marti, campania in vederea referendumului pentru independenta convocat pentru 9 noiembrie, afirmandu-si insa "determinarea" de a-si indeplini promisiunea, dupa ce Curtea Constitutionala a decis suspendarea consultarii populare, relateaza AFP.

"Nu-i putem acuza pe functionarii" locali, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului catalan, Francesc Homs, asigurand, totodata, ca guvernul "isi mentine determinarea" de a continua demersurile cu privire la referendumul pentru independenta.

"Ne aflam intr-un context in care nimic nu este incheiat. Exista o procedura peste care nu se poate trece. Dar dorinta noastra este sa continuam si vom face in asa fel incat sa ne indeplinim promisiunile, respectand legea", a afirmat purtatorul de cuvant.

"Nu putem da un semn ca am renuntat. Nu a fost anulata legea si nici decretul", a adaugat el.

Luni, Curtea Constitutionala a Spaniei a suspendat efectele legii si decretului catalan cu privire la referendumul asupra independentei Cataloniei convocat la 9 noiembrie, acceptand recursul prezentat de Guvernul de la Madrid, care se opune acestui vot. Tribunalul constitutional spaniol urmeaza sa se pronunte asupra fondului in maximum cinci luni.