Imprimare
PDF

Fost lider de la Tbilisi: America e decisa 99 la suta sa livreze armament defensiv Ucrainei


Decizia SUA in privinta livrarii de arme Ucrainei este pregatita in proportie de 99%, a declarat fostul presedinte georgian Mihail Saakasvili, numit recent consilier al presedintelui ucrainean Petro Porosenko pe probleme de politica externa.

''Important este ca noi sa obtinem arme din SUA. Practic, totul este de partea noastra. Opinia publica este si ea de partea noastra. Decizia este gata in proportie de 99%'', a afirmat Saakasvili, intr-o declaratie pentru postul ucrainean de televiziune Kanal 5, potrivit RIA Novosti.

''Sper ca, in cel mai scurt timp, decizia sa fie luata in proportie de 100%'', a adaugat Saakasvili, care a avut in ultima perioada o serie de intrevederi cu reprezentanti ai Congresului SUA pe subiectul livrarii de arme letale Ucrainei.

Presedintele american Barack Obama nu a decis deocamdata daca va aproba un ajutor militar pentru Ucraina, desi mai multi oficiali americani, inclusiv noul ministru al apararii Ashton Carter, s-au declarat in ultima vreme pentru furnizarea de echipamente militare armatei ucrainene.

Spre deosebire de SUA, mai multe state europene, inclusiv Germania, s-au pronuntat ferm impotriva oricarui ajutor militar letal pentru guvernul de la Kiev, aminteste Agerpres.

Rusia a avertizat ca va reactiona „adecvat” daca Statele Unite vor decide sa furnizeze arme Kievului, atragand totodata atentia ca urmarile pentru situatia din Ucraina vor fi dramatice.