Imprimare
PDF

Estonia organizeaza duminica alegeri legislative care ar putea fi castigate de un partid prorus


Un partid prorus ar putea castiga alegerile legislative organizate duminica in Estonia, potrivit unui sondaj publicat saptamana aceasta de institutul independent Turu-uuringute AS, citat de Wall Street Journal.

La capatul unei campanii in care s-au dezbatut mai ales probleme socio-economice si de securitate nationala, pe fondul actiunilor Rusiei in Ucraina, Partidul de Centru (prorus) are un avans de cinci puncte procentuale fata de Partiful Reformist al premierului Taavi Roivas, potrivit sondajului citat.

In Estonia, la fel ca in celelalte doua tari baltice, exista o importanta minoritate rusa care tinde sa sustina Partidul de Centru.

Totusi, daca ar castiga alegerile, formatiunea prorusa ar putea avea dificultati in formarea unei coalitii.

Pe de alta parte, un sondaj publicat in urma cu o saptamana de institutul TNS Emor credita Partidul Reformist cu un avans de un punct fata de Partidul de Centru.

Aflat la guvernare din 1999, Partidul Reformist conduce o coalitie cu social-democratii, avand impreuna 52 de mandate din totalul de 101 ale Parlamentului.

Sondajele de opinie arata de asemenea ca doua formatiuni populiste noi - Partidul Poporului Conservator din Estonia (EKRE) si Partidul Liber Eston - ar putea atinge pragul de 5% necesar pentru a intra in Parlament.