Imprimare
PDF

Dezvaluiri despre felul in care Trump conduce Casa Alba: ”Suntem la casa de nebuni”


Consilierii si membrii administratiei il descriu pe Donald Trump drept “idiot”, impulsiv, cu accese de furie si paranoia care pot paraliza Casa Alba zile intregi. 
O serie intreaga de povesti incredibile la acest nivel sunt relatate intr-o noua carte despre administratia Trump.
 
Iar aceasta e scrisa de unul dintre jurnalistii care au dezvaluit scandalul Watergate. Casa Alba a replicat ca sunt povesti inventate care fac parte din campania anti-Trump.
 
In cartea “Fear. Trump in the White House”, Bob Woodward ii face un portret strivitor presedintelui american, descriind intamplari pe care i le-au relatat surse de la Casa Alba. De pilda, dupa atacul chimic din Siria din aprilie 2017, Trump l-a sunat pe seful Pentagonului si i-a spus ca vrea ca presedintele sirian Bashar al-Assad sa fie asasinat.
 
Generalul James Mattis i-a spus ca se rezolva, dar a pus in aplicare un atac aerian limitat.
 
Iar dupa ce i-a explicat ca fortele din Coreea de Sud trebuie sa ramana acolo ca sa nu izbucneasca al treilea razboi mondial, Mattis a declarat ca Trump are intelegerea unui elev de clasa a cincea sau a sasea.
 
La randul sau, secretarul general al Casei Albe, John Kelly, ar avea si cea mai proasta parere despre el. “E un idiot. Suntem la casa de nebuni. N-am avut post mai ingrozitor”, s-ar fi plans el, potrivit cartii.
 
Contactat insa de jurnalisti, el a negat ca ar fi spus vreodata asemenea cuvinte despre presedinte.
 
Cartea relateaza si subterfugiile la care ar recurge oamenii lui Trump pentru a-l impiedica sa ia decizii pripite. Astfel, fostul sau consilier economic Gary Cohn i-ar fi furat de pe birou scrisoarea prin care avea de gand sa retraga America dintr-un acord comercial cu Seulul.
 
Carl Bernstein, coautor al anchetei Watergate: ”Aici ii vedem si auzim pe consilierii lui nominal, zi dupa zi, spunand ca presedintele e dezaxat, ca are accese de furie, ca e un pericol pentru securitatea nationala. Cu asta avem de-a face.”
 
Woodward spune ca n-a reusit sa vorbeasca personal cu presedintele decat dupa ce terminase cartea. ”Inca o carte care ma vorbeste de rau. Mare branza”, a fost reactia lui Trump, dupa care a inceput sa se laude, potrivit inregistrarii publicate de jurnalist.
 
”Eu abia aflu, asa ca va fi o carte plina de neadevaruri si e pacat. Dar nu te invinuiesc in totalitate. Va fi foarte adevarata, promit. Adevarul este ca nimeni n-a facut o treaba mai buna decat mine ca presedinte, asta pot sa-ti spun.”
 
Spre deosebire de alte carti care il vorbesc de rau, aceasta e scrisa de unul dintre cei doi jurnalisti care au dezvaluit scandalul Watergate, fortand demisia lui Richard Nixon.
 
Woodward a scris carti despre 8 presedinti americani. Criticii sai l-au acuzat, insa, in mai multe randuri de exagerari si uneori chiar de “fabricarea unor interviuri”.. care in realitate nu ar fi avut loc.