Imprimare
PDF

Declaratia emotionanta a romancei care a devenit ministrul Sporturilor in Franta


Fosta inotatoare de origine romana Roxana Maracineanu a preluat functia de ministru al sporturilor in guvernul de la Paris.
In scurtul discurs pe care l-a tinut, ea le-a multumit parintilor ei ca i-au permis sa traiasca liber, emigrand in Franta in 1984.
 
Campioana mondiala la natatie, in 1998, Roxana spune ca are dubla cetatenie si inca este cu inima impartita intre Romania si Franta.
 
Nascuta pe 7 mai 1975 in Romania, Roxana a ajuns in Franta la sfarsitul anului 1984, impreuna cu parintii si fratele ei. Au cerut azil politic si, dupa cum a povestit ea intr-un interviu pentru presa franceza, au dormit in masina in primele nopti. Dar au pornit cu incredere in aceasta aventura, iar fiica lor a tinut sa le multumeasca in discursul tinut la preluarea mandatului.
 
Roxana Maracineanu: ”Nu exista mod mai frumos de a rasplati Franta pentru ceea ce mi-a dat de cand am ajuns aici, in 1984, la varsta de noua ani, din Romania. Parintii mei aveau atunci varsta pe care o am eu azi, nu vorbeau deloc franceza si nu cunosteau pe nimeni aici. Le multumesc ca ne-au permis, mie si fratelui meu, sa ne traim viata in mod liber.”
 
Roxana s-a remarcat prin talentul la inot, iar peste ani, in 1998, avea sa fie prima reprezentanta a Frantei care a devenit campioana mondiala la natatie. Doi ani mai tarziu, a castigat medalia de argint la Olimpiada de la Sydney, invinsa de romanca Diana Mocanu. S-a retras din sport in 2004, devenind consultanta pentru radioul si televiziunea franceza. A intrat in politica in 2010, fiind aleasa consilier regional in Ile-de-France, pe o lista afiliata Partidului Socialist. A facut-o insa cu reticenta.
 
“Am primit deja numeroase solicitari pe tot parcursul carierei mele, mai ales din partea dreptei. Am refuzat mereu. Nu doream sa fiu o mascota care sa fie scoasa in fata. Este extrem de dezagreabil”.
 
Roxana este casatorita cu jurnalistul Franck Ballanger si au impreuna trei copii cu varste intre noua si doi ani.
 
In functia de ministru al sportului, va avea o misiune importanta: pregatirea Jocurilor Olimpice din 2024, care vor fi gazduite de Franta.