Imprimare
PDF

Cel mai bogat om din China, Jack Ma, este membru al Partidului Comunist


Cel mai bogat om din China, Jack Ma, fondatorul gigantului online Alibaba, este membru al Partidului Comunist chinez (PCC), a anuntat presa oficiala chineza.
Apartenenta lui Jack Ma la PCC, formatiune politica ce are 89 de milioane de membri, a fost dezvaluita de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist chinez, intr-un articol referitor la actorii dezvoltarii Chinei.
 
Omul de afaceri, care in trecut a lasat sa se inteleaga ca prefera sa nu se amestece in politica, se alatura astfel personalitatilor extrem de bogate care sunt membri ai PCC, precum miliardarul Xu Jiayin, fondatorul grupului Evergrande.
 
Cotidianul Poporului indica, in articolul sau publicat luni, ca Jack Ma a jucat un rol important in favoarea noului ‘Drum al matasii’, program gigant de investitii chinez, in special in Asia si Europa, lansat in 2013 de presedintele Xi Jinping.
 
El este de asemenea considerat drept unul dintre ‘constructorii exceptionali ai socialismului cu caracteristici chinezesti in provincia Zhejiang’, unde se afla sediul companiei Alibaba.
 
In conditiile unui numar semnificativ de sectoare economice dominate de companii de stat, o aderare la PCC poate facilita demersurile intreprinzatorilor privati, intr-un context legislativ si economic complicat.
 
Presedintele chinez Xi Jinping doreste sa extinda influenta PCC in sectorul privat din China. Orice companie unde lucreaza cel putin trei membri de partid trebuie sa infiinteze o organizatie a PCC sau, in absenta unui numar suficient de membri, sa se regrupeze cu intreprinderi vecine pentru a face acest lucru.
 
In prezent, trei din patru companii private din China s-au conformat deja acestei cerinte.
 
Conform celor mai recente reguli decise pentru organizatiile PCC de la nivelul intreprinderilor, publicate duminica de agentia de presa oficiala Xinhua, aceste celule ale partidului trebuie sa ‘ghideze si supervizeze intreprinderea pentru ca aceasta sa respecte cu scrupulozitate legile si regulamentele nationale’.