Imprimare
PDF

Cat cheltuie in fiecare an guvernul britanic cu elevii imigranti care nu stiu engleza


Fondurile necesare predarii copiilor din scolile britanice care nu stiu limba engleza se ridica la peste 306 milioane de euro anual, cu peste 50 de milioane de euro mai mult decat in urma cu trei ani, din cauza cresterii numarului de imigranti, inclusiv romani, relateaza The Mail on Sunday.

Potrivit datelor prezentate de Departamentul pentru Educatie din Marea Britanie, in anul scolar 2014-2015, autoritatile locale au alocat 306 milioane de euro scolilor, banii fiind distribuiti in functie de numarul de elevi care invata engleza "ca a doua limba".

Cea mai mare parte a fondurilor sunt alocate pentru profesorii care predau engleza copiilor straini, pentru asistentii bilingvi si translatori pentru parinti. In plus, tot mai multi profesori se inscriu la cursuri pentru a invata sa predea engleza ca limba straina, adesea pe cheltuiala proprie. Unele scoli sunt nevoite sa organizeze cursuri separate pentru copiii care au venit recent din alte tari. Elevii vorbitori nativi de limba engleza au adesea de pierdut, intrucat mai multe resurse si timp sunt alocate colegilor de clasa care provin din familii imigrante.

Date recente arata ca numarul elevilor care invata engleza "ca a doua limba" a crescut cu o treime in cinci ani, astfel ca in prezent 1,1 milioane de elevi folosesc o alta limba acasa.

Numarul elevilor vorbitori de limba romana a inregistrat cea mai mare crestere, de 527 la suta in cinci ani. Acestia sunt urmati de elevii vorbitori de letona (crestere de 414 la suta), maghiara (359 la suta) si bulgara (255 la suta).

Pe langa numarul mare de familii care imigreaza in Marea Britanie, alte presiuni sunt create de rata ridicata a natalitatii in randul acestor familii dupa ce se muta pe teritoriul britanic, potrivit Oficiului National de Statistica.