Imprimare
PDF

Bulgaria si Azerbaidjanul doresc sa relanseze proiectul Nabucco


Bulgaria si Azerbaidjanul doresc relansarea proiectului gazoductului Nabucco, care a esuat in 2013 in lipsa furnizorilor, si vor sa propuna acest lucru Comisiei Europene, a anuntat, miercuri, premierul bulgar Boiko Borisov.

Premierul bulgar a facut referire la decizia autoritatilor de la Sofia de a bloca constructia gazoductului South Stream, la solicitarea Comisiei Europene, acesta fiind motivul pentru care Rusia a renuntat la proiect si a optat pentru o conducta catre Turcia, conform B1 TV.

"Bulgaria nu poate doar sa serveasca interesele Comisiei Europene, in acest caz este un proiect care este orientat integral catre NATO si Europa. Ani de zile am investit bani in proiectul Nabucco", a adaugat Borisov.

Premierul bulgar a subliniat importanta Coridorului Sudic de Gaze pentru Bulgaria, proiect in care presedintele azer a oferit "oportunitatea" autoritatilor de la Sofia pentru ca operatorul Bulgargaz sa cumpere o participatie.

Proiectul Nabucco viza alimentarea Europei cu 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an printr-o conducta care urma sa transporte gaze din Turcia pana in Austria, prin Bulgaria, Romania si Ungaria. Initial, gazoductul urma sa traverseze si teritoriul Turciei, avand o lungime de 3.900 kilometri si un cost estimat la 7,9 miliarde euro.