Imprimare
PDF

Avertismentul unui expert israelian: „Europa trebuie sa ia masuri ferme impotriva terorismului inaintea unui dezastru”


Europa are nevoie de o agenda politica pentru a combate eficient terorismul pe baza careia sa adopte masuri eficiente inainte sa fie lovita de un dezastru, a declarat Jonathan Fine, expert la Institutul International pentru Combaterea Terorismului din Israel, la un briefing gazduit de ambasada israeliana la Bucuresti.

„Orice democratie este obligata sa se apere in fata terorismului, sa isi protejeze cetatenii. Dar schimbarile trebuie facute cu atentie, nu abrupt, nu trebuie aruncate pe fereastra valorile democratice, iar cetatenilor trebuie sa le explice necesitatea masurilor. Impunem limite drepturilor omului, dar nu trebuie sa o luma razna. O linie trebuie insa trasa pana la urma”, a subliniat el, referindu-se la dezbaterea pan-europeana privind inasprirea legislatiei dupa atacurile de la Paris.

„Trebuie sa li se spuna ca limitarea drepturilor omului se aplica doar suspectilor, nu tuturor”, a adaugat Fine, pledand, in ceea ce priveste un raspuns eficient in fata terorismului, pentru o cooperare mai stransa la nivelul serviciilor secrete.

„Europa din zilele noastre se confrunta cu doua mari provocari: combaterea nucleelor islamiste care se extind si imigratia musulmanilor si integrarea acestora din urma. Provocarea majora in ceea ce priveste integrarea vizeaza in special musulmanii tineri, din a doua sau a treia generatie de imigranti”, a adaugat el. Nimeni din Europa nu si-a batut capul, in ultimele decenii, sa adopte o strategie de integrare coerenta pentru integrarea musulmanilor, a mai explicat expertul israelian. In lipsa acestor masuri coerente de integrare, nu e de mirare ca formatiunile populiste si de extrema dreapta castiga teren in Europa, a adaugat Fine

Sunt peste 20.000 de site-uri jihadiste active in intreaga Europa si, din acest motiv, este foarte important ca autoritatile sa stavileasca valul de incitare la ura in randul tinerilor propagat prin intermediul acestor site-uri. Tocmai aici trebuie sa intervina serviciile secrete, printr-o colaborare pan-europeana mult mai stransa.

Europa trebuie insa sa se miste rapid in fata amenintarii jihadiste, a mai atras atentia expertul israelian. „Mi-e teama ca schimbari majori nu se vor produce inainte ca Europa sa fie lovista de un atac dezastruos. Iar atacurile de la Paris si Copenhaga reprezinta doar inceputul acestei ofensive a radicalilor”, a avertizat Fine.