Imprimare
PDF

Amenda uriasa pentru parintii care scot copiii de la scoala mai devreme pentru vacante


Parintii din Marea Britanie risca amenzi de 1000 de lire (5400 de lei) daca isi scot copii de la scoala in timpul semestrelor pentru a profita de vacante mai ieftine.
O scoala conservatoare din Rossendale, Lancashire, i-a avertizat pe parinti intr-o scrisoare ca sanctiunile in asfel de cazuri pot ajunge la 1000 de lire, de aproape 8 ori mai mult decat actualele amenzi de 120 de lire sterline.
 
Amendarea parintilor care isi duc copiii in vacanta in timpul scolii este o practica implementata de mult timp in scolile din Marea Britanie.
 
Ea vine in urma unui adevarat fenomen intalnit nu doar in UK, ci si in Germania. Calatoriile in timpul semestrelor sunt mai ieftine astfel ca parintii incearca sa profite de acest lucru si prefera sa sara peste cateva zile de cursuri pentru a-si permite vacanta visata.
 
Amenda intre 60-120 de lire (suma se dubleaza daca amenda nu este platita in termen de 21 de zile.) stabilita prin legislatie nu-i mai deranjeaza pe parinti. Spre exemplu in ianurie 2018 o familie cu 8 copii i-a scos mai devreme de la scoala pentru o vacanta in Tenerife. Amenda a fost de 480 de lire, dar nu i-a deranjat pentru ca tot au iesit mai ieftin decat daca i-ar fi dus pe copii in Tenerife in perioada vacantei scolare.
 
In 2017, Jon Platt si sotia sa Sally, parintii unei eleve de sapte ani, au pierdut o lupta legala, dupa ce acestia si-au luat fata de la scoala pentru a merge intr-o excursie la Disneyland. Initial, Inalta Curte a hotarat sa nu ii amendeze pe cei doi, pentru ca fata avea o prezenta de 90%. Ulterior, Inalta Curte si-a schimbat decizia. 
 
O investigatie BBC a aratat in 2018 ca in ultimii 3 ani parintii britanici au primit 400.000 de amenzi de acest tip, care se ridicau la valoarea de 24 de milioane de lire sterline.