Imprimare
PDF

Alegerile parlamentare din Estonia au inceput pe fondul temerilor privind apropierea de Rusia


Estonienii ies la vot astazi pentru a-si alege parlamentarii. Alegerile generale sunt umbrite de temerile de securitate iscate de implicarea Rusiei in conflictul ucrainean, noteaza BBC.

Favorit in alegerile generale din Estonia este Partidul de Centru, care are legaturi cu presedintele rus Vladimir Putin. Insa acesta este foarte prost vazut de celelalte partide, care s-ar putea uni pentru a forma o noua coalitie de guvernamant.

 Estonia, fost stat al Uniunii Sovietice, este acum membru NATO. Premierul Taavi Roivas si-a exprimat ingrijorarile ca Rusia ar putea incerca sa destabilizeze fostele state sovietice, un punct de vedere impartasit si de secretarul Apararii din Marea Britanie, Michael Fallon.

 Rovias a solicitat „un guvern cu gandire estoniana“. La 35 de ani, Taavi Roivas este cel mai tanar premieri din Europa.

 De la inceputul crizei ucrainene, Estonia a fost vizata de multe incalcari ale spatiului aerian efectuate de Rusia, iar anul trecut un oficial estonian a fost retinut de politistii rusi si a fost acuzat de spionaj, noteaza BBC.

 Liderul Partidului de Centru, Edgar Saavisar, favorizeaza o apropiere de Moscova si chiar a sugerat ca anexarea Crimeei din martie 2014 ar fi fost legitima. Aproximativ un sfert din estonieni sunt etnici rusi, multi dintre ei sustinand Partidul de Centru.

 Estonia este deja specialista in votul electronic, unul din cinci cetateni votand online. Votul se va incheia la ora 20.00, ora Romaniei.