Imprimare
PDF

200 de balene moarte intr-o saptamana. ”Nu o sa le uit niciodata plansetele”


Alte 51 de balene pilot au murit dupa ce au esuat pe o plaja din Insulele Chatham din Noua Zeelanda, ridicand numarul cetaceelor moarte la 200 in regiune.
Acest incident ridica la peste 200 numarul cetaceelor care au decedat in ultima saptamana dupa ce au esuat pe plaje din regiune.
 
Joi, Departamentul pentru conservarea patrimoniului istoric si natural din Noua Zeelanda anuntase ca intre 80 si 90 de balene au esuat in zona golfului Hanson.
 
Cateva zeci de balene au reusit sa se intoarca in larg, insa 50 au fost descoperite moarte, iar una a trebuit eutanasiata.
 
Balenele decedate au fost ingropate in nisip, in apropierea plajei unde au fost descoperite.
 
Potrivit Departamentului amintit, expertii au recoltat probe de piele si tesut adipos pentru a fi duse la analize.
 
Insulele Chatham sunt situate la aproximativ 800 de kilometri distanta de coasta estica a Insulei de Sud a Noii Zeelande.
 
Decesul acestor cetacee vine la mai putin de o saptamana dupa ce 145 de balene pilot au fost descoperite moarte pe o plaja izolata din Insula Stewart, situata in extremitatea sudica a Noii Zeelande.
 
O americanca, blogger de calatorie,  Liz Carlson, a dat peste scenele socante in timpul unei plimbari pe plaja.
 
”A fost cea mai urata noapte din viata mea. Mi s-a frant inima cand le-am vazut. Nu o sa uit niciodata plansetele lor.  Se zbateau sa ajunga in larg dar sub greutatea lor se afundau mai tare in nisip”, a  povestit femeia.
 
De asemenea, zece balene pigmeu au fost gasite duminica decedate pe o plaja din regiunea Northland.
 
Desi cazurile de esuare nu sunt neobisnuite in Noua Zeelanda, fenomenele in masa de acest fel sunt rare, iar cauza ramane adesea neelucidata.
 
Potrivit expertilor, se crede ca acest fenomen ar putea fi provocat de boli ale cetaceelor, de erori de orientare, de o maree care scade rapid, de conditii meteorologice nefavorabile sau de faptul ca balenele sunt urmarite de un pradator.