Imprimare
PDF

100 de morti in Tanzania, in naufragiul unui feribot pe Lacul Victoria


Peste 100 de persoane au murit in naufragiul unui feribot, in sudul Lacului Victoria, in Tanzania.
Toata lumea isi pune aceeasi intrebare sfasietoare: cate persoane se aflau la bordul MV Nyerere joi, cand s-a rastrurnat nu departe de debarcaderul de pe Insula Ukara, destinatia sa finala?
 
Martori au declarat televiziunii publice ca aproximativ 200 de pasageri se aflau la bordul feribotului, cu o capacitate de 100 de locuri. Contactat de AFP, guvernatorul regiunii Mwanza, John Mongella, a declarat ca nu este in masura sa confirme acest numar, relateaza news.ro.
 
Radioul public tanzanian TBC Taifa a anuntat vineri, citandu-l pe inspectorul general al politiei Simon Sirro, ca tragedia s-a soldat cu peste 100 de morti. ”Continuam sa recuperam aceste corpuri din apa”, a declarat Sirro.
 
Anterior, guvernatorul Mongella a anuntat un bilant de 98 de inecati si 40 de salvati. Potrivit unor martori contactati la fata locului de AFP, la telefon, niciun supravietuitor nu a fost gasit vineri.
 
Feribotul MV Nyerere s-a rasturnat joi dupa-amiaza, la doar cativa zeci de metri de debercaderul destinatiei sale finale, Insula Ukara, in sudul celui mai mare lac din Africa, a anuntat joi seara Agentia tanzaniana a serviciilor electrice si mecanice, exploatantul public al navei.
 
Echipe de salvatori actionau vineri la fata locului dramei, sub privirile a zeci de persoane adunate pe mal, iar televiziunea publica avertiza impotriva oricaror false sperante - ”sansele de a gasi supravietuitori sunt aproape nule”.
 
La fata locului, potrivit martorilor intervievati de AFP, coca navei iesea usor la suprafata apei, la cateva zeci de metri de coasta.
 
”Fiul meu se afla intre corpurile scoase fara viata. A plecat impreuna cu sotia sa, insa corpul ei nu a fost gasit inca. Doamne, ce-am facut sa merit asa ceva?”, a declarat pentru AFP Dativa Ngenda, o femeie in varsta, plangand, contactata telefonic la Ukara.
 
AMBARCATIUNI SUPRAINCARCATE
 
”Nu am inca vesti despre tatal meu si fratiorul meu, care se aflau pe feribot. Ei s-au dus la piata la Bugolora sa cumpere uniforma scolara si alte lucruri de scoala pentru fratele meu, pentru ca scoala incepe luni”, a declarat la randul sau Domina Maua, contactata telefonic la Arusha (nord), unde lucreaza.
 
”Voi lua autobuzul sa ma duc acolo, dar stiu ca nu exista nicio speranta sa fie gasiti in viata. Ne rugam lui Dumnezeu ca trupurile sa le poata fi gasite, pentru ca sa putem sa ne luam adio”, a adaugat ea.
 
Feribotul asigura o legatura intre Insula Ukara si cea din dreptul ei, Ukerewe, pe care se afla localitatea Bugolora, unde locuitorii de pe Ukara vin cu regularitate sa se aprovizioneze.
 
Cauzele accidentului nu au fost stabilite pana vineri, insa tragedii precedente in aceasta regiune a Marilor Lacuri au fost cel mai adesea imputate unor ambarcatiuni supraincarvcate si faptului ca majoritatea pasagerilor nu stia sa inoate.
 
In fapt, mai multi martori intervievati de AFP la telefon au declarat ca, la apropierea de Insula Ukara, pasageri s-au deplasat catre partea din fata a navei, pentru a se pregati de debarcare. Aceasta miscare ar fi dezechilibrat nava, care, astfel, s-ar fi rasturnat.
 
In afara de pasageri, MV Nyerere transporta de asemenea marfuri. Navigatia poate fi dificila pe lac si se face cu nave invechite sau prost intretinute. Registrele de pasageri sunt, de altfel, lacunare, iar autoritatile acirda putina atentie sigurantei.
 
In 1996, aproximativ 800 de persoane, potrivit Crucii Rosii, au murit in naufragiul feribotului Bukoba, supraincarcat cu pasageri, la cateva mile marine in largul Mwanza.