Imprimare
PDF

Unul dintre ei va fi presedintele SUA: Cine sunt Hillary Clinton si Donald Trump


Candidata democrata, Hillary Clinton

Prima doamna a SUA (1993-2001), avocat si profesor de drept, Hillary Diane Clinton (nascuta Hillary Diane Rodham), s-a nascut la 26 octombrie 1947, la Chicago, Illinois. A absolvit Facultatea de Drept, la Yale University (1973).

In tinerete, Hillary a activat in grupul de tineri al Partidului Republican si s-a implicat in campania prezidentialelor pentru candidatul republicanilor, Barry Goldwater (1964). A devenit membra a Partidului Democrat in 1968, scrie site-ul biography.com.

In perioada studentiei, a activat in zona politica, lucrand pentru senatorul Walter Mondale (1971), implicandu-se in campania electorala pentru candidatul democrat la prezidentiale George McGovern (1972) si fiind avocat al comitetului parlamentar de punere sub acuzare a presedintelui Nixon, in timpul scandalului Watergate (1973-1974), potrivit site-ului hillaryclinton.com.

Dupa absolvirea facultatii a inceput sa profeseze ca avocat, specializat in Dreptul copiilor. A devenit membra a Facultatii de Drept a Universitatii din Arkansas, unde preda si Bill Clinton (1975). La scurt timp, Hillary Clinton avea sa se casatoreasca cu acesta (11 oct. 1975), avand impreuna o fiica, Chelsea Victoria (27 febr. 1980).

A continuat sa lucreze ca avocat pentru Rose Law Firm, in cadrul careia a fost prima femeie asociat si prima femeie partener. S-a implicat si in campania electorala castigatoare a lui Jimmy Carter (1976), timp in care Bill Clinton devenea procuror general. In 1977, a fost numita de catre presedintele Carter presedinte al Legal Services Corporation.

A condus Comitetul Standardelor Educationale din Arkansas, in perioada 1979-1992, a fost fondator al "Avocatii copiilor si familiilor din Arkansas" (Arkansas Advocates for Children and Families) si a facut parte din board-urile Spitalului de copii din Arkansas, Fondului pentru protectia copiilor din Arkansas etc.

In anii 1988 si 1991, "Jurnalul National de Drept" ("The National Law Journal") a numit-o unul dintre 100 cei mai de succes avocati din SUA. A devenit, odata cu alegerea sotului sau in functia de presedinte al Statelor Unite, prima doamna a tarii (1993-2001), implicandu-se in campania electorala din 1992. Dupa alegerea in functia de presedinte, Bill Clinton a numit-o sef al Planului de ingrijiri medicale Clinton (1993-1994), pachet legislativ care insa nu a fost aprobat de Congres. A mai initiat Programul de asigurari de sanatate pentru copii si Actul de adoptiuni ale copiilor, mentioneaza site-ul www.whitehouse.gov.

A obtinut doua mandate de senator pe listele Partidului Democrat (2001-2009). In 2001, prin castigarea primului mandat de senator, a devenit prima sotie a unui presedinte care a obtinut o functie publica in timpul mandatului.

In 2007, si-a anuntat intentia de a candida din partea democratilor la alegerile prezidentiale din 2008. In cadrul competitiei interne de partid, care a avut loc in acelasi an, candidatul democratilor a fost ales Barack Obama. La scurt timp, dupa ce Obama a devenit presedinte, Hillary Clinton a fost numita secretar de stat (21 ian. 2009). In aceasta calitate, a fost sustinatoarea mai multor initiative care au avut in centru drepturile omului, in general, si drepturile femeilor, in special. Pe partea de politica externa, a condus eforturile diplomatice americane referitoare la Primavara Araba si la interventia militara in Libia.

In cadrul Conventiei Partidului Democrat din 27 iulie 2016, Hillary Clinton a fost desemnata oficial candidata partidului pentru alegerile prezidentiale din 2016, fiind astfel prima femeie care candideaza pentru functia de presedinte al Statelor Unite din partea unui partid mare. Hillary Clinton s-a aflat in competitie interna de partid cu senatorul Bernie Sanders, pe care l-a invins insa in cadrul alegerilor primare din 2 martie 2016.

Candidatul republican, Donald Trump

Omul de afaceri american Donald Trump s-a nascut la 14 iunie 1946, in Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit in New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) si Scoala de business Wharton a Universitatii Pennsylvania (1968). Dupa terminarea studiilor, s-a alaturat companiei imobiliare a tatalui sau, The Trump Organization.

In anii '80, si-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales in industria hoteliera si a cazinourilor. A construit primul sau zgarie-nori, Trump Tower, o cladire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumparat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon si 100 Central Park South (1985) si a cumparat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com.

S-a remarcat, in anii '90, si in domeniul transporturilor aeriene prin cumpararea rutelor Eastern Shuttle, dar si prin investitii in cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliara din aceasta perioada l-a condus insa la faliment.

In anii 2000, afacerile sale se revigoreaza, relevante in acest sens fiind finalizarea turnului rezidential de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), si inceperea constructiei Trump Palace, un complex de cladiri de-a lungul raului Hudson. In paralel, a dezvoltat o serie de afaceri si in industria modei sau in formare profesionala (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

In prezent, Donald Trump, detine proprietati in Manhattan si este un nume important in domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere, estimata la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupa pozitia 156 in topul Forbes 400.

S-a remarcat si in zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) si fiind producatorul reality show-ului, "The Apprentice" (2004), mai mentioneaza sursa citata mai sus.

A scris, de asemenea, o serie de carti de literatura motivationala: "Trump: The Art of the Deal", "Trump: The Art of Survival", "Trump: The Art of the Comeback" "Trump: Surviving at the Top", "Trump: How to Get Rich", "Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life", potrivit site-ului https://www.donaldjtrump.com/.

Donald Trump a fost casatorit de trei ori. In 1977, s-a casatorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (nascut in 1977), Ivanka (nascuta in 1981) si Erik (nascut in 1984). In 1992 a divortat de Ivana Zelnickova, recasatorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiica: Tiffany (nascuta in 1993). A divortat de cea de-a doua sotie in 1999. Din 2005 este casatorit cu manechina slovena Melania Knauss, cu care are un fiu (nascut in 2006). Donald Trump are, de asemenea, sapte nepoti.

S-a implicat in politica, de-a lungul timpului, atat prin activarea in cele doua mari partide din SUA, cat si prin finantarea campaniilor celor doua formatiuni. A facut parte din Partidul Republican pana in 2001, si dupa ce in perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reinscris in Partidul Republican, in 2009.

Este candidatul Partidului Republican la alegerile prezidentiale americane din 2016, pentru care si-a anuntat candidatura in iunie 2015 si a fost nominalizat oficial de partid, in iulie 2016. Donald Trump a castigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflandu-se in competitie interna de partid cu alti patru candidati: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) si Ben Carson (chirurg).