Imprimare
PDF

SUA. Seful Statului Major al armatei sustine INARMAREA Ucrainei


Generalul Martin Dempsey este favorabil ca Statele Unite sa furnizeze arme Ucrainei in cadrul NATO, potrivit unor declaratii facute la Washington, ieri.

„Cred ca ar trebui sa analizam furnizarea de arme Ucrainei, iar acest lucru ar trebui sa se faca in cadrul NATO", a declarat Martin Dempsey, seful Statului Major Interarme al SUA, in fata comisiei fortelor armate din Senat.

Acest lucru ar trebui facut in cadrul NATO, pentru ca „scopul final al lui Putin este fracturarea NATO", a subliniat el, potrivit AFP; citata de Agerpres.

Pentru moment, Statele Unite au furnizat Ucrainei echipament militar „non-letal", cum ar fi ochelari de vedere nocturna sau radare antimortiera.

Decizia de a furniza arme apartine Casei Albe, aminteste AFP.

In NATO, Franta si Germania in special s-au opus vanzarii de arme Ucrainei, pentru a nu provoca escaladarea conflictului.

Barack Obama, François Hollande, Angela Merkel, David Cameron, Matteo Renzi si Donald Tusk au tinut, ieri, o videoconferinta asupra Ucrainei, la sfarsitul careia au cerut „intarirea mijloacelor" Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) pentru a asigura monitorizarea acordurilor de la Minsk asupra incetarii focului.