Imprimare
PDF

Nuland: Rusia va fi vizata de noi sanctiuni daca nu faciliteaza respectarea armistitiului in Ucraina


O echipa de specialisti americani se afla in Europa pentru a discuta noi sanctiuni sectoriale impotriva Rusiei daca armistitiul din estul Ucrainei nu va fi respectat, afirma Victoria Nuland, asistent al secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Eurasiatice.

"Echipa noastra specializata in sanctiuni se afla in Europa", a declarat Victoria Nuland in Congresul Statelor Unite, exprimand preocupare privind reizbucnirea luptelor in regiunea Donetk si in zona orasului Mariupol.

"Un alt convoi rus tocmai a traversat frontiera ucraineana", a spus Nuland, potrivit Reuters, in fata membrilor Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentantilor. Potrivit oficialului american, armistitiul din estul Ucrainei, intrat in vigoare pe 15 februarie, a fost incalcat de cel putin 100 de ori.

"Rusia se va confrunta cu noi sanctiuni daca armistitiul va fi incalcat sau daca vor fi ocupate noi teritorii", a atras atentia Nuland.

Congresmeni republicani si democrati au insistat ca Administratia Barack Obama sa trimita armament letal Ucrainei pentru a face fata conflictului separatist. Victoria Nuland a dat asigurari ca presedintele Barack Obama inca analizeaza aceasta ipoteza.

Anterior, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat ca Uniunea Europeana va impune noi sanctiuni Rusiei daca vor exista incalcari grave ale armistitiului "fragil" din estul Ucrainei.

Sansele ca armistitiul din estul Ucrainei sa fie respectat sunt din ce in ce mai reduse, Kievul acuzand miercuri insurgentii prorusi ca au reinceput sa ocupe pozitii in zona de conflict, dupa o scurta retragere a armamentului greu.

Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.000 de morti.