Imprimare
PDF

MOSCOVA. Zeci de mii de rusi au participat la marsul in memoria lui Boris Nemtov. Un deputat ucrainean, arestat la manifestatie


Zeci de mii de oameni au iesit, astazi, pe strazile din centrul Moscovei, pentru a participa la un mars de amploare organizat in memoria lui Boris Nemtov, asasinat vineri seara in apropiere de Kremlin. Manifestatii similare au loc si la Sankt Petersburg.

La o zi dupa asasinarea opozantului, presedintele Vladimir Putin a declarat ca „se va face totul pentru ca aceia care au planuit asasinatul si executantii acestei crime lase si cinice sa primeasca pedeapsa pe care o merita", informeaza AFP.

UPDATE 19.30.  In timp ce reprezentantii Opozitiei, care a organizat marsul de la Moscova, sustin ca aproximativ 50.000 de oameni au participat la miting, serviciul de presa al politiei din Moscova a declarat ca la mars au participat 21.000 de oameni.

UPDATE ora 18.30: Un deputat al Radei ucrainene a afirmat, intr-un mesaj pe contul sau de Facebook, ca a fost arestat de politia rusa la Moscova, cu putin timp inainte de inceperea marsului in memoria opozantului Boris Nemtov.

„Politia m-a arestat (...) Eu nu scandam nici un slogan, nu purtam nici o pancarta, nici un drapel. M-au arestat pur si simplu pentru un tricou. Acum, ei ma duc la un comisariat'', scrie deputatul ucrainean Alexei Gonciarenko pe Facebook.

Mesajul este insotit de o fotografie in care deputatul poarta un tricou cu imaginea lui Boris Nemtov si cu inscriptia „Eroii nu mor niciodata'', unul dintre sloganurile manifestatiilor proocidentale ale Maidanului de la Kiev din iarna trecuta.

Un al doilea mesaj, mai recent, arata o fotografie cu Gonciarenko intr-o celula, insotita de un mesaj provenit de la serviciul sau de presa: „Nu mai avem nici un contact cu Alexei. La comisariat i-au luat telefonul''.

Deputat in Parlamentul ucrainean si membru al blocului presedintelui Petro Porosenko, Alexei Gonciarenko venise in Rusia sa participe la marsul in memoria lui Nemtov, asasinat vineri seara in apropiere de Kremlin.

UPDATE ora 18.00:  Statele Unite ale Americii vor o ancheta „credibila'' in legatura cu circumstantele si eventualii comanditari ai asasinarii opozantului rus Boris Nemtov, a declarat, azi, secretarul de Stat american, John Kerry.

„Speram ca autoritatile vor intreprinde ancheta credibila si transparenta care va permite sa se afle cine este in spatele crimei si cine a comis-o'', a declarat Kerry la postul de televiziune ABC.

UPDATE 17.00. Autoritatile ruse au anuntat ca ofera aproximativ 50.000 de dolari recompensa celor care vor furniza informatii relevante pentru prinderea ucigasului lui Boris Nemtov. Principalul suspect este un barbat tuns scurt, de aproximativ 1,7 - 1,75 metri inaltime. DETALII Cum arata ASASINUL lui Boris Nemtov. RUSIA ofera o recompensa de 50.000$

UPDATE ora 16.30: Peste 70.000 de rusi participa, la aceasta ora, la un mars la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemtov, opozant si fost vicepremier, asasinat vineri in apropiere de Kremlin, a indicat unul dintre organizatorii manifestatiei.

„Estimam la peste 70.000 numarul participantilor'', a declarat, pentru AFP, Alexandr Riklin, unul dintre organizatorii marsului, care a fost autorizat de catre municipalitate.

Politia a indicat la randul sau un numar de peste 16.000 de participanti la mars.

UPDATE ora 15.00: Cel putin 10.000 de persoane participau, azi, in centrul Moscovei la un mars in memoria opozantului si fost vicepremier rus Boris Nemtov, asasinat vineri seara in apropiere de Kremlin, relateaza AFP.

Boris Nemtov „a murit pentru viitorul Rusiei'' sau „El s-a batut pentru o Rusie libera'', scria pe pancartele purtate de manifestanti la Moscova, potrivit jurnalistilor AFP la fata locului.

La Sankt Petersburg, cel de-al doilea oras al Rusiei, cel putin 2.500 de persoane s-au strans, de asemenea, pentru a-i aduce un omagiu opozantului rus, scrie Agerpres.