Imprimare
PDF

ALEGERI, duminica, in regiunile SEPARATISTE din estul Ucrainei, intr-un context extrem de tensionat


Regiunile separatiste proruse isi vor alege, duminica, parlamentul local si presedintele, intr-un scrutin sustinut de Moscova, dar denuntat de Occident si care complica procesul de pace in estul Ucrainei dupa sase luni de conflict.

„Alegerile vor permite constituirea unui guvern legitim”, a declarat „premierul” autoproclamatei „republici populare Donetk”, Aleksandr Zaharcenko, a carui victorie nu lasa loc de indoiala.

In acelasi timp, la Lugansk, un alt fief separatist si capitala autoproclamatei „republici populare Lugansk”, „presedintele” Igor Plotnitki ar trebui sa fie confirmat in functie, scrie AFP, citata de Agerpres.

Cele doua regiuni rebele din Donbas, zona miniera din estul Ucrainei, si-au proclamat unilateral independenta in aprilie, ceea ce a provocat un conflict sangeros cu fortele ucrainene, care acuza Rusia de trimiterea de arme si de militari in sprijinul separatistilor.

„Aceste alegeri sunt indispensabile pentru a da mai multa legitimitate regimurilor politice” din Donetk si Lugansk, estimeaza analistul Konstantin Kalacev, de la Grupul de expertiza politica din Rusia.

Pentru cele doua republici separatiste, 'aceasta este un nou punct de plecare, o cale spre recunoasterea lor, chiar daca nu stim foarte bine cine le va recunoaste', a adaugat el.

Campania electorala a fost redusa la minimum la Donetk - cateva afise ale candidatului Zaharcenko pe strazi - si se pare total absent in alte orase.Toti candidatii sustin aceeasi linie: independenta fata de Ucraina si apropierea de Rusia.

Numarul de alegatori este incert: din cele aproximativ cinci milioane de alegatori inscrisi pe listele electorale ucrainene inaintea conflictului multi au parasit zona, din cauza luptelor.